14 Mayıs 2018 Pazartesi
Bez çanta, bez poşet, bez torba nın doğa için önemi
Amerikalı bilim adamları tarafından yaklaşık 80 yıl önce bulunan ve son 30 yıldır yaygın olarak kullanılan naylon poşetler doğaya verdiği zararlar nedeniyle birçok ülkede yasaklanıyor. Bu yasaklara ülkemizdeki bazı yerel belediyeler de iştirak ediyor. Ortalama 12 dakika kullanılan 1 naylon poşetin doğada tamamen çözünebilmesi yüzlerce yılı bulabiliyor
Fileli dönemin ardından kullanmaya başladığımız naylon poşetler aslında göründüğü gibi masum değil. Ortalama 12 dakika kullandığımız 1 naylon poşetin doğada tamamen çözünmesi için bin yıl gibi çok uzun bir zaman geçmesi gerekiyor. Bu çözünme sırasında naylonda bulunan zararlı kimyasallar çevreye yayılıyor.
Bu kimyasallar toprağa, suya karışarak besin zincirimizin kirlenmesine neden oluyor. Yapılan bir araştırmaya göre yeryüzünde dolaşan gemiler yılda yaklaşık 3 milyon 700 bin ton plastik torbayı denize boşaltıyor. Denize atılan naylon poşetler nedeniyle her yıl binlerce yunus, fok, balina ve deniz kaplumbağası hayatını kaybediyor.
Türkiye de tüketilen poşetlerin sadece yüzde1i geri dönüştürülüyor. Geri kalan yüzde 99u doğaya terk ediliyor. Naylon poşet kullanımı tüm dünyada 1982 de, Türkiye de 1980ler sonunda başladı. Bu yeni alışkanlık bir uygarlık göstergesi gibi kabul görüp yaygınlaştı. Örneğin İstanbul da İstanbul Büyükşehir Belediyesi verilerine göre, günde 10 bin tonun üzerinde çöp üretiliyor. Üretilen bu çöpün yaklaşık yüzde 10luk bir kısmını ise naylon poşet ve diğer plastikler oluşturuyor.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 2002 verilerine göre ülkemizde naylon poşet ve plastik talebi her yıl 1,7, ithalatta 6,5 oranında artıyor. Dünyada her yıl 500 milyar ile 1 trilyon arasında plastik poşet çanta kullanıldığı tahmin ediliyor. Gelecekte daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak istiyorsak poşet kullanımını en aza indirmeli, çevreci çözümler üretmeliyiz. Sadece Avrupa değil üçüncü dünya ülkeleri de yasaklıyor
Sokakları, caddeleri, kırsal alanları ve denizleri kaplayan bu ambalaj çılgınlığı ve çöp dağları dünyanın her yerinde rahatsızlık yaratıyor ve nihayet önlemler alınmaya başlandı. Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin, yasaklama yoluna gidiyor. Çin hükümeti 2010 yılından itibaren 0,025 milimetreden daha ince plastik poşet üretmeyi ve marketlerde satışını yasakladı. Kuralı ihlal eden firmalara ceza verilmesi öngörülüyor.
Çin, sadece torbaları paralı yapmakla, her yıl 37 milyon varil petrolü tasarruf edecek. Norveç, Avustralya, Fransa, Bangladeş, Ruanda, İsrail, Kanada, Batı Hindistan, Kenya, Tanzanya, Güney Afrika, Uganda ve Singapurda plastik torba kullanımı yasaklandı ya da yasaklanma yolunda adımlar atıldı. Cezalar ve denetimler artacakKadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Plastik Poşete Hayır kampanyasının Kadıköy halkının ilgisi ve duyarlılığı sayesinde başarıya ulaştıklarını söyledi. Kadıköylüler bu projeye inandılar ve desteklediler. Biz de bu yasağı başlatmak için bu cesur bir karar aldık. Aslında bu gibi konularda yasaklar yetmez. İnsanların bir şeyleri kendi istekleriyle yapmaları gerek. Ama bazen de radikal kararlar almadan olmuyor. Bu kararı alırken kolay olmadığını biliyorduk. Başta plastik torba üreticileri olmak üzere birçok kesimi karşımıza aldık, onları ikna etmeye çalıştık. İşadamlarıyla, gönüllü kuruluşlarla, esnaf ve pazarcılarla toplantılar yaptık. Şimdi övünçle söylüyorum ki Kadıköylülerin kampanyaya katılımı yüzde 90-95lerde gerçekleşti. Bundan memnuniyet duyuyoruz dedi. 550 bin nüfuslu Kadıköyde yılda 71 milyon 500 bin adet poşet kullanıldığını, bu kampanya sayesinde plastik torba kullanımının azaldığını, böylece 49 milyon 500 bin adet poşet tasarrufu yapıldığını söyledi. Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi hükümet ve Çevre Bakanlığının da bu konuda bir yasa çıkarması gerektiğini belirten Öztürk, şöyle devam etti: Ayrıca plastik torba üreticilerinin bir araya gelerek atıkların toplanması, çevre dostu bio-bozunur poşetler üretilmesi konusunda da işbirliği yapmaları gerekli. Kampanyamıza destek vererek yasağa uyan kuruluşlara, esnafımıza ve Kadıköylülere teşekkür ediyorum. Bir yıl bizim için eğitme, alıştırma, yaygınlaştırma yılıydı. Bundan sonra uymayanlara cezalar verilmesi, denetlenmesi daha fazla gündeme gelecek. bez çanta ve Bez poşet in, plastik poşet out Plastik torbaya hayır, çevre dostu torba kullanıyoruz sloganını taşıyan kampanyanın afiş ve billboardlarında bez çanta, bez torbalı fotoğraflarıyla yer alan top model Tülin Şahin de bu kampanyada yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şahin, Bir Kadıköylü olarak, böylesine önemli bir uygulamanın Kadıköy de başlamasından çok mutluyum. Umarım diğer belediyelere de örnek olur ve tüm Türkiye ye yayılır dedi. Yasaklamaları destekliyoruz
Bu tür çevreci kampanyaların devlet desteği ile tüm yurda yayılmasını istiyoruz. Tüketicileri doğal ve çevre dostu ürünlerin kullanımı konusunda teşvik etmeliyiz. Biz çevreci bütün kampanyalara destek veriyoruz ve günlük hayatta kullanımı rahat özellikle perakende ve endüstride kullanılmak üzere kraft torbalar üretiyoruz dedi. Ortalama 12 dakika kullanılan poşetlerin doğada yok olma süresi yüzlerce yıl sürebildiğini belirten Çevre dostu malzemelerden yapılan torbaların kullanılması özendirilmeli, okullarda bu konuda eğitim verilmeli dedi. Poşet yasağının uygulandığı Kadıköy Belediyesi sınırlarında naylon poşet kullanımının yüzde 30 civarında düştüğünü söyleyen Poşetlerin yoğun olarak kullanıldığı market, pazar gibi yerlerde çevreci ambalajlar seçilmeli ve bu tür ambalaj kullanan yerler tercih edilmeli. Çocuklarımıza yaşanılabilir bir dünya bırakmak istiyorsak file gibi geleneksel çözümler yanında, modern kraft kâğıttan ambalajlar bez çanta ve torbalar tercih etmeliyiz dedi. Doğa dostu bez çantalar, bez poşetler kullanılmalı belediyeler tarafından uygulanan doğa dostu kampanyalara destek verdiklerini ve çevreyi korumak adına doğa dostu poşet kullanımını esnaf ve tüketicilere anlatmamız gerektiğini söyledi.
Gelecek nesillere sağlıklı ve temiz bir çevre bırakmak istiyorsak doğa dostu poşetleri, bez çantaları kullanmalıyız. Eskisi gibi alışverişlerde file kullanılması hem maliyetli hem de uzun zaman gerektiren bir süreç. Bu nedenle naylon poşetlerin çevreye olan zararını ancak doğa dostu bir şekilde üretilmesi mümkün, doğada çözünümü 12-14 ay olan poşetlerin kullanılması kısa vade de uygulamaya geçirilmeli dedi. Yüksel, günlük hayatın her aşamasında kullanılan plastikleri doğada bozunur hale getiren katkı maddeleriyle ürettiklerini ve bu ürünlerin birçok Avrupa ülkesinde kullanıldığını söyledi.
Çevre hepimizin çevresi. Bu nedenle doğa dostu bu tür yasaklamalar artarak devam etmeli. Dünyanın birçok ülkesinde doğa dostu poşet kullanımı yaygın bir hale geldi. Yerel yönetimler tarafından bu poşetler dağıtılıyor, çöp toplama hizmetleri ancak bu poşetlere konulması koşulu ile yapılıyor bu da insanları bu konuda teşvik ediyor dedi. Kullanılmış poşetlerin geri dönüşümü ile yalnız siyah poşet yapılabiliyor. Bu poşetler ise diğerlerine göre çevre ve insan sağlığına daha çok zararlı oluyor.
İnsanların bu konuda daha çok bilinçlenmelerini sağlamak için yerel ve ulusal medyaya çok iş düşüyor. naylon poşet kullanımına yönelik toplum ve tüketici bilincini artırmak amacıyla bez torba uygulamasını hayata geçirdik. Müşterilerimizi naylon poşet kullanımındaki sakıncalar hakkında bilgilendiriyor ve bez torba kullanmalarını teşvik ediyoruz dedi. Alışveriş kültürümüze yerleşen plastik poşetlerin insanlar tarafından kolay kolay bırakılamayacağı düşüncesi ile bütün mağazalarında dost-bio poşet kullanımına başladıklarını vurgulayan Tüm alışveriş merkezleri, mağaza, dükkân, market gibi hizmet alanlarında kullanılan naylon poşet yerine, doğada iki yılda çözülebilen çevreci bez çanta, bez poşet kullanımı yaygınlaşmalı.
Tüketicilere yönelik yapılan bu bilinçlendirme faaliyetleri, tüketicileri de memnun ettiğini ve gereğinden fazla poşet kullanmamaya özen gösterdiklerini belirten yaşanılabilir bir gelecek bırakmak istiyorsak petrol türevli ürünleri daha az kullanmalıyız. Bu kapsamda alışverişe gelen müşterilerin çantalarında poşet bulundurması poşet kullanımını azaltacaktır dedi. belediyeler tarafından başlatılan poşet yasakları sıkı denetimler olmadığı sürece başarılı bir şekilde uygulanamayacağını söyledi. Süpermarketler imajları için bu konuda dikkatli olabilir ama pazarlar, bakkallar ve küçük esnafın naylon poşetlerden vazgeçmelerini sağlamak için ciddi denetimler yapılmalı, tüketicilerin de bu konuda bilinçlendirilmeleri gerekir. İnsan eliyle üretilen en sorunlu malzeme olan poşetler geleceğimizi tehdit ediyor dedi. Çünkü üretimi geri dönüşümünden ucuz.- Yakılamıyor, çünkü havayı kirletiyor; gömülemiyor, çünkü toprağı zehirliyor.- Petrol kaynaklarından yapıldıkları için küresel ısınmanın en büyük nedeni olan karbondioksit salgılanmasının en büyük kaynaklarından biri.- Sadece İngiltere de yılda 200 milyon plastik poşet kullanılıyor.- Bir plastik poşet denize atıldığında deniz canlıları için büyük bir tehdit haline geliyor. Pek çok deniz canlısı poşetleri yutarak ölüyor. - Bir ton plastik poşet tekrar kullanıldığında 11 fıçı benzine denk enerji tasarruf edilmiş oluyor.- İstanbul da her gün 10 bin ton çöp toplanıyor. Bunun bin tonu plastik.- Türkiye de yılda 260 bin ton plastik poşet kullanılıyor. - Türkiye de bir kişi ortalama yılda 312 adet poşet kullanıyor. DOĞA İÇİN KENDİMİZ İÇİN BİR İYİLİK YAPALIM BEZ ÇANTA KULLANIMINI YAYALIM bezcanta.net firması bunu en iyi şekilde tasarlayıp müşterilerine sunuyor
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder